Mój młodszy pies uczy się z łatwością przy odpowiedniej wędliniarskiej stymulacji. Siad poszło błyskawicznie, jako jedne z pierwszych - i gest i komenda głosem. Jest tylko jeden drobny problem: spryciula siada wyłącznie na dywanie. Jeżeli pada siad!, a ona akurat stoi gdzieś na środku Strasznej Zimnej Podłogi, to najpierw udaje że nie słyszy (i usiłuje wyłudzić nagrodę inną sztuczką;), a potem w akcie desperacji cwałuje w kierunku najbliższego dywanu. Nawet na drugi koniec domu;D
To samo dotyczy równie niewygodnych "leżeć" i "turlać się" (funkcjonujące u nas pod hasłem "zrób nietoperza"
A ja rżę ze śmiechu i tracę wszelki autorytet jako szkoleniowiec...
Czy ktoś widział podobnie beczelnego jamniora?
Mój młodszy pies uczy się z łatwością przy odpowiedniej wędliniarskiej stymulacji. Siad poszło błyskawicznie, jako jedne z pierwszych - i gest i komenda głosem. Jest tylko jeden drobny problem: spryciula siada wyłącznie na dywanie. Jeżeli pada siad!, a ona akurat stoi gdzieś na środku Strasznej Zimnej Podłogi, to najpierw udaje że nie słyszy (i usiłuje wyłudzić nagrodę inną sztuczką;), a potem w akcie desperacji cwałuje w kierunku najbliższego dywanu. Nawet na drugi koniec domu;D
To samo dotyczy równie niewygodnych "leżeć" i "turlać się" (funkcjonujące u nas pod hasłem "zrób nietoperza"
A ja rżę ze śmiechu i tracę wszelki autorytet jako szkoleniowiec...
Czy ktoś widział podobnie beczelnego jamniora?
A to spryciula rzeczywiscie. Z moja Nutą było podobnie [ ta szorstkwłosa] ale obecnie nie siada na kafelkach [bo zimne] tylko "kuca" byle tylko cos dostac.....
Obecnie nauczam ja siadania na machniecie reka ---> wychodzi
Siada tez gdy widzi smycz ---> nie siada gdy sa otwarte drzwi bo to znak ze idziemy w pola.....
Judaszka tez jest.............. podchodzi tylko do tych co jedza :/
Nie wiem czy jamniki mają w naturze kucanie. Phoebe, jak się czegoś od niej wymaga albo coś do niej mówi to kuca, a co do komendy "siad" to Phoebe jest obojętna. Nauczyłam ją podawać łapę itp. ale nie siad. Niby najprostsza komenda, a Phoebs, nie może się jej nauczyć.